RAAHE-KIRJAT MATKAILUOPPAAN TYÖKALUINA
Olen toiminut Raahessa matkailuoppaana kolme vuosikymmentä. Moni asia on tuona aikana muuttunut, mutta historia on ja pysyy sellaisena kuin se aikoinaan tapahtui.
Raahen historiasta on kirjoitettu monta ansiokasta teosta. Niitä lukemalla selviävät kaupungin tärkeät tapahtumat vuosilukuineen. Faktatietojen lisäksi Raahessa vierailevat ihmiset odottavat kuulevansa oppaalta tarinoita, juttuja tavallisten ihmisten tavallisesta elämästä, kertomuksia oudoista ilmiöistä, kummituksista ja kummajaisista. Virallinen historia ei näistä kerro.
Samuli Paulaharjun Wanha Raahe on mainio kirja. Vaikka sitä lukisi kuinka monta kertaa, löytää aina jotakin mielenkiintoista, jotakin hauskaa, jotakin yllättävää. Tiedättekö mitä on haalukainen. Paulaharju sen kertoo:
”Entiset kalaäijät saivat laskea silakkalasteineen kaupungin laitaan, ’silakkarantoihin’, joita oli aina viiteen asti. Muuan oli Pikipruukin rannassa, toinen Tulliniemessä, kolmas Läksynrannassa, neljäs Karvarinniemessä ja viides Kirkonlahdessa. Kaikissa kalarannoissa oli ahtimet ja julut, joihin verkot asetettiin kuivamaan. Kalaukkojen laskettua valkamaansa eukot heti riennättivät heille lämmikkeeksi ’haalukaista’, viinasta ja kahvista sekoitettua mielijuomaa, joka helposti saattoi kylmässä yössä yksinään valvoneen äijän hyvälle tuulelle.”
Eihän tuo haalukainen tietenkään ole Raahen tapahtumista tärkein. Mutta kalastajien elämään se toi iloa. Monta muuta vastaavaa hauskaa asiaa löytyy Paulaharjun kirjasta.
Komppakujalta Katinhäntään on oltava oppaan kirjahyllyssä. Ilman kirjaa ei olisi saatu aikaiseksi suosittua ”Kummitukset ja kummajaiset” -kävelykierrosta. Tarinakokoelma sisältää monta mielenkiintoista kertomusta, joiden todenperäisyyden saanee lukija itse päätellä. Kummituksia kun eivät kaikki ihmiset näe. Niiden havaitsemiseen tarvitaan herkkyyttä.
Eero Permi kirjoitti kirjansa Suomen helemi kannesta kanteen Raahen murteella. Siinäpä oiva opaskirja murteen ystävälle tai murretutkijalle. Kirjan tarinoista muutama on päätynyt oppaiden kummituskierroksilla kerrottavaksi.
Unohtaa ei sovi Felix Onkan (Onni Norion) mainioita pakinoita, jotka on julkaistu alkujaan kaupunkilehti Raahelaisessa. Vuonna 1983 julkaistu pakinakokoelma Tarinoita Raahesta ja lähiympäristöstä on käyttökelpoinen lähdekirja kävelykierrosta suunnittelevalle oppaalle.
Gretel Salmi on tallentanut kirjaansa Muistojen nauhalta mielenkiintoisia tarinoita vanhan merikaupungin elämästä 1900-luvun alkupuolelta.
Suomi täyttää 100 vuotta. Raahen Matkailuoppaat valmisteli ja toteutti kävelykierroksen, joka painottuu sadan vuoden takaisten asioiden kertomiseen. Lopputulos vaati kaikkien mahdollisten Raahe-kirjojen lukemisen tai ainakin selaamisen, jotta sata vuotta sitten tapahtuneet asiat löytyivät ja ne voidaan kertoa tulevien kierrosten osanottajille.
Kirsti Vähäkangas
Auktorisoitu matkailuopas
Raahen Fiia 2016