Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 10 - 19
la 10 - 15

Arkisto

Kategoriat

Mainokset

taivaanpallo

Olli Jalonen: Taivaanpallo. Otava, 2018.

Tiedemies Edmond Halley tekee tutkimuksiaan Britannialle kuuluvalla Saint Helenan saarella. Hänen vanavedessään kulkee saarelainen Angus, opinhaluinen, älykäs ja tarkkanäköinen nuorukainen.

Halley lähdettyä Angus jatkaa päivästä toiseen uskollisesti tiedemiehen antamia tehtäviä ja haaveilee itsekin tutkijan ammatista ja janoaa tietoa. Myöhemmin tieteellisen työn tarkkuus kirjaimellisesti pelastaa Anguksen hengen.

Saarella ei ole koulua, mutta pastori opettaa Anguksen lukemaan ja kirjoittamaan. Pastori jopa kokee, että Angus on saarella ainoa ihminen, jonka kanssa hän voi käydä sivistynyttä, pohtivaa keskustelua. Angus kuitenkin kaipaa suurempia haasteita ja tekoja, joita kukaan muu ei ole vielä tehnyt: ”Pystyisin jo mihin tahansa, mutta kun mitään suurta ei vielä ole, joudun odottamaan paikoillani ja olemaan vain niin kuin olen.”

Angus kokee pastorin opettaneen hänelle lukutaidon ja herra Halleyn antaneen taidon ajatella. Välillä Angus pelkääkin tieteellisten pohdintojensa olevan Jumalanpilkkaa. ”En tahdo olla luopio ja epäilijä mutta kaikkea tulee mieleen – -.” Tieteellisen ja uskonnollisen maailmankuvan yhteensovittaminen onkin välillä haastavaa koko ympäröivälle yhteiskunnalle.

Uskonnollinen ja poliittinen tilanne saarella kiristyy, ja Anguksen perhe joutuu järkyttävän teon kohteeksi. Kukaan ei saa poistua saarelta luvatta, joten Angus lähetetään salassa emämaahan, jotta perhe saisi apua. Koetteleva laivamatka ja matkan päässä odottava Lontoo aikuistavat Angusta hetkessä. Angus näkee ihmisten läpi ja kohtaamastaan ylemmyydentunnosta huolimatta (eihän tuollaisella primitiivisistä oloista tulevalla jamssikepillä voi olla ymmärrystä) säilyttää itse kohteliaan, uteliaan ja opinhaluisen asenteen.

Harvoin koen yhtä suurta kunnioitusta kirjan päähenkilöä kohtaan kuin Taivaanpalloa lukiessani. Kiinnostava tehokeino on, että Anguksen ajattelua kuvaava teksti muuttuu rakenteeltaan sitä jäsentyneemmäksi, mitä enemmän hän oppii ja kasvaa.

Satu Kallio

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: