Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 10 - 19
la 10 - 15

Arkisto

Kategoriat

Mainokset

synninkantajat

Pauliina Rauhala: Synninkantajat. Gummerus, 2018

Pauliina Rauhalan ensimmäinen teos Taivaslaulu oli myynti- ja arvostelumenestys ja paluu lestadiolaisuusaiheeseen tapahtuu myös toisessa teoksessa Synninkantajissa.

Perustarina kertoo Kylästä Pohjois-Pohjanmaalla ja yhdestä perheestä ylisukupolvisesti ja toisiinsa kietoutuen. Yksi päähenkilö on alakouluikäinen Aaron (viisas, lämmin, pohdiskeleva lapsi), toinen hänen isän isänsä Taisto-pappa (maallikkosaarnaaja, vanhoillinen, ankara, Aaronin rakas kalakaveri) ja kolmas äidin äitinsä Aliisa-mummo (myös Aaronille läheinen, liberaalimpi ja hyväksyvämpi lestadiolainen).

Neljäntenä kertojanäänenä kuullaan Aaronin tätiä Aurooraa, jota repii rikki rakastuminen vääräuskoiseen. Viides kertojataso on romaanin fiktiivisen kirjoittajan Matkakertomus-osio, joka tuntuu perustarinaan verrattuna irralliselta osana kertomusta. Koin viidennen kertojan tason turhan alleviivaavana ja sen olisi voinut vaikka jättää kokonaan pois, sillä perustarina on emotionaalisesti valtavan voimakas ja vaikuttava.

Kerronta käynnistyy hitaanlaisesti, tekstissä on kauttaaltaan paljon luontoviittauksia, ja useampi lukija on kertonut kokeneensa teoksen alkumetreillä turhautumista hitaaseen käynnistymiseen. Taivaslaulusta tuttu maalaileva poljento on myös tässä teoksessa läsnä, ja raamatulliset viittaukset tuntuvat alkuun vierailta, mutta kun rytmiin tottuu, niin lukeminen helpottuu. Itse lämpenin teokselle siinä vaiheessa, kun tuli ensimmäisiä merkkejä vastarinnasta – sittemmin samastuminen oli helpompaa.

Lestadiolaisen liikkeen ulkopuoliselle teos aiheuttanee ahdistusta, epäuskoa, jopa vihan tunteita, erityisesti sitä kohtaan, että lapset ovat niin suvereenisti mukana lahkon itseään toistavassa mielivaltaisten sääntöjen kehässä. Itseensä sulkeutunut yhteisö uusintaa ja toistaa sääntöjään jatkuvasti ja toiminta tuntuu kauhealta henkiseltä väkivallalta erityisesti juuri lapsia kohtaan, joilla ei ole mahdollisuutta valita. Tietenkään lapsi ei koe asiaa noin vaan kokee olevansa turvassa yhteisön keskellä, Jumalan valitsemana.

Ennakkoon kohuttiin kovasti teoksen käsittelevän erityisesti hoitokokouksia ja jos joku haluaa jonkinlaista uteliaisuutta tyydyttää tähän asiaan liittyen, joutuu osin pettymään. Pöytäkirjoja on mukana teoksessa, mutta ne ovat mukana jonkinlaisena taustoittavana, dokumentaarisena aineistona ja niiden käsittely on etäännytetty perustarinasta aika kauas. Siinä mielessä teos onkin vaikuttavampi, että uskonyhteisön henkinen väkivalta kuvataankin yhden perheen arjen kautta – käsittelytapana se on hienovireisempi ja arkisempi. Kiinnostavia eroja tuntuu olevan lukukokemuksissa keskusteltuani ihmisten kanssa teoksen aiheuttamista tuntemuksista: joillakin oli yhteisöä ymmärtävän ja hyväksyvän silmälasit päässä, minulla ei.

Suosittelen lukemaan teoksen erityisesti aivan mahtavan Aaronin vuoksi, jonka kuvaukseen on syytä päättää:

”Jumala antoi minun syntyä Joen rantaan, Kylään ja Suomeen, uskovaiselle isälle ja äidille, jotka olivat yhteen ääneen lausuneet taivaaseen päin, että sallikaa lapsen tulla minun tyköni, eivätkä estäneet häntä. Se on ihme. Se on melkein yhtä käsittämätöntä kuin Jeesuksen syntymä pienessä Betlehemissä ja vielä tallissa. Miljoonien lasten joukosta juuri minä olen valittu ja Jumalan suojeluksessa, eikä minun siksi tarvitse pelätä kommunisteja eikä ydinpommia, ei Vennamoa eikä öljykriisiä, edes peltojen paketointia en murehdi enkä kaupunkien tehdastöitä, sillä vaikka mitä tapahtuisi, minä olen turvassa. ” (s. 18)

Piritta Rossi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: