Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 10 - 19
la 10 - 15

Arkisto

Kategoriat

Mainokset

hunan

J. Pekka Mäkelä: Hunan. Like, 2018.

Hunan on historiallinen romaani, joka kertoo elämästä, kuolemasta ja sodasta 1930-luvun Kiinassa. Kirjan tapahtumat kietoutuvat J. Pekka Mäkelän kummitädin, Helvi Södermanin aitoihin päiväkirjamerkintöihin noilta ajoilta: hän oli lähetyssaarnaajana Kiinassa, Hunanin maakunnassa 11 vuoden ajan.

Tarinaa kerrotaan Helvi Södermanin lisäksi muiden suomalaisten lähetystyöntekijöiden, muiden Kiinassa asuvien eurooppalaisten sekä paikallisten äänellä. Helvin lisäksi pääosaan nousee sveitsiläinen Johann Caspar Wolff, joka kohtaa suomalaiset lähetystyöntekijät ensimmäisen kerran jo laivamatkalla Euroopasta Kiinaan. Tulevien vuosien aikana he kohtaavat useita kertoja, kun Johann alkaa kirjoittaa kirjaa heidän kokemuksistaan vieraalla maalla.

Kiina ja Japani sotivat 1930-luvulla jo ennen toisen maailmansodan puhkeamista. Lähetystyöntekijät menivät siis sota-alueelle ja tilanne vain paheni maailmansodan alkaessa: kukaan ei ollut turvassa. Sota koskettaa kaikkia kirjassa äänessä olevia henkilöitä jollakin tavalla, useimmiten raa’asti ja pysyvät jäljet jättäen. Eurooppalaiset olivat vaarassa kansallisuuksiensa takia, ja lähetysaseman lähistöllä asuvat paikalliset joutuivat valitsemaan puolensa, mikä ei aate-erimielisyyksien repimässä Kiinassa ollut helppoa.

J. Pekka Mäkelän scifi-tausta nousee jännittävästi esiin Johann Wolffin pelastaman Liu Chin-chinin tarinassa. Mäkelä kuuluu suomalaisiin reaalifantasian kirjoittajiin: pohjana toimii arkitodellisuus, mutta välillä saattaa vähän vinksahtaa. Hunan ei missään nimessä ole siis scifiä eikä fantasiaa, mutta pieni poikkeus totutusta tekee siitä huomattavasti mielenkiintoisemman, kuin mitä se olisi pelkkänä historian kuvauksena.

Hanna Leppikangas

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: