Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 10 - 19
la 10 - 15

Arkisto

Kategoriat

Mainokset

kosken kahta puolta

Jari Järvelä: Kosken kahta puolta. Tammi, 2018.

Jos haluat lukea erinomaisen Suomea sata vuotta sitten repineeseen sisällissotaan liittyvän romaanin, lue tämä Jari Järvelän teos. Kirja perustuu Järvelän omien isoäitien kokemuksiin. Molemmat isoäidit olivat lapsia sisällissodan aikaisessa Vammalassa. Kirjan kertoja on 7-vuotias tuumaileva Jari, tapahtuma-aika on pari kesäistä päivää vuonna 1977. Jari perheineen on kesälomareissulla Vammalassa. Äidinäiti asui ja asuu edelleen Nälkämäeksi kutsulla alueella työläisten kaupunginosassa. Isänäiti asui ja asuu edelleen kosken toisella puolella, herraskaisemmalla alueella. Nälkämäen Aino-mummon kotona vesi haetaan kaivosta, talo lämmitetään puilla ja eläminen on kaikin puolin vaatimatonta, mutta selvästi mukavampaa pienelle pojalle. Kosken toisella puolen, Sofia-mummon luona on tarkkaan vaalittu palkintopiha, kristallikruunut ja paksut villamatot suorassa olevine hapsuineen.

Nuorelle Jarille ei suinkaan kerrottu ihan kaikkia mummojen pieninä kokemia sodan kauhuja, mutta hän on osin salakuunnellut ja osin fundeeraillut itse osan, täydentäen asioita omalla ymmärryksellään ja mielikuvituksellaan. Kirja saa välillä haukkomaan henkeä lasten kokemien ja näkemien asioiden kertakaikkisen hirveyden takia. Tyttöjen kokemat tapahtumat suodattuvat Jarin mietteiden kautta. Aino-mummon ystävä, lapsena surmansa saanut Väinö käy välillä kommentoimassa asioita Jarille. Kirjassa kerrotaan myös Jarin itsensä mietteistä, elosta ja olosta mummoloissa ison siskon ja serkkujen kanssa, nämä kohdat tuovat kirjaan ahdistavista sotakokemuksista vapauttavaa lämmintä huumoria.

Kirjan lopussa siirrytään Jarin lakkiaisten viettoon, jonne jo iäkkäät mummotkin saapuvat visusti toisiinsa katsomatta ja Sofian paheksuessa Ainon välitöntä keskustelua kanssamatkustajien kanssa. Kirjan loppu antaa kuitenkin ymmärtää, ettei osittainen lähentyminen ehkä olekaan aivan mahdoton ajatus.

Järvelän kirja on taiten kirjoitettu, koskettava teos sisällissodan mielettömyydestä ja julmuudesta. Sodan kokivat myös siihen mitenkään liittymättömät lapset vanhempiensa vanavedessä.

Eija Turunen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: