Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto ja Raahen Kirjaklubi esittelevät: Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 10 - 19
la 10 - 15

Arkisto

Kategoriat

Mainokset

katja kettu

Katja Kettu: Rose on poissa. WSOY, 2018.

”Lempi lemmetyiseni, kun nainen ei muuta voi, tämä muuttuu sudeksi.”

Lempi, puoliksi suomalainen, puoliksi ojibwa-intiaani, palaa lapsuudenmaisemiinsa vuosikymmenten jälkeen. Lempin äiti Rose on kadonnut jäljettömiin 45 vuotta sitten ja samaan aikaan hänen isänsä Ettu on menettänyt muistinsa ja käynyt vuosi toisensa perään ilmoittamassa paikalliselle poliisille vaimonsa olevan kadoksissa. Nyt Ettu on kuitenkin alkanut muistaa.

Äitinsä katoamiseen liittyvää arvoitusta selvittäessään Lempi kohtaa myös kadonneiden intiaanityttöjen selvittämättömään mysteeriin ja koettaa samalla rakentaa omaa fintiaanin identiteettiään. Reservaatissa kasvanut Lempi ei ole koskaan tuntenut kuuluvansa oikein mihinkään, sillä reservaatissa hän on finni, valkoinen ja muualla taas intiaani. Tarina alkaa keriytyä auki, niin lukijalle kuin Lempillekin, Lempin käydessä läpi äitinsä kirjoittamia kirjeitä, samalla itse kirjoittaen nuoruuden rakastetulleen Jim Harmaaturkille. Näin hän kokoaa myös minuuttaan ja elämäänsä omien kokemustensa sirpaleista ja äidin läheisyyden muistosta. Samalla 45 vuoden aikaero Lempin ja Rosen kirjeiden välillä alkaa kuroutua umpeen ja menneen ja nykyhetken lähestyessä toisiaan, alkaa totuus tapahtumista paljastua. Totuus, jota Lempi ei ehkä olisi halunnut tietää.

Rose on poissa on kirjeromaanin haastavaan muotoon taiottu romaani ennen kaikkea rakkaudesta, kuulumattomuudesta, omista juurista, katoamisista ja pahuudesta. Lukujen sijaan kirja jakautuu seitsemään, useammasta kirjeestä koostuvaan polkuun ja noita polkuja Lempin on kuljettava ennen kuin kysymykset saavat vastauksensa. Kerronnassa hyödynnetäänkin paljon intiaanien mytologioita (joihin myös nämä seitsemän polkua voimakkaasti liittyvät) ja myytit ja realismi nivoutuvatkin luontevasti yhteen muodostaen suorastaan lumoavan tarinan, joka on samalla kaunis ja kauhea.

Katja Ketun kieli ja rönsyilevät lauseet ovat huikaisevaa luettavaa. Sanavalinnat ovat välillä niin ihastuttavia, että yksittäisiä sanoja on lähes pakko jäädä hetkeksi makustelemaan. Polveileva ilmaisu vaatii tovin tottua, mutta kun rytmin ja tarinan imuun pääsee, niin voimakas lukuelämys on varma.

Vielä vinkki lukijalle: älä lue tätä kirjaa muutama sivu tai edes muutama kirje kerrallaan, yksi polku on ehkä sopiva minimi.

Anna Latomaa

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: