Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Raahen kirjaklubilaisten juhlapyhien lukulista

Raahen kirjaklubilaisten juhlapyhien lukulista

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 10 - 19
la 10 - 15

Arkisto

Kategoriat

Mainokset

Raahen kirjaklubin aktiivilukijat (tai kirjanörtit, lukutoukat, intohimoiset lukuharrastajat, ihan kuinka vain) suosittelevat vuodenvaihteeseen luettuja ja lukemattomia kirjoja loputtomilta listoiltaan. Osan kirjoista klubilaiset ovat jo lukeneet, toisia he ovat taas pantanneet joulun aika mielessään. Valitse kirja, kaivaudu viltin alle ja avaa konvehtirasia – paremmin et voisi pitkiä pyhiä käyttää.

joululista

Kaunokit

Thomas Bernhard: Pakkanen. Suomentanut Tarja Roinila. Teos, 2018.
Itävallan kiukkuinen mies Thomas Bernhard syntyi 1931 ja kuoli jo vuonna 1989, mutta hänen romaaneitaan ryhdyttiin kääntämään vasta kymmenisen vuotta sitten. Sen jälkeen tahti onkin ollut kova ja teoksia on tullut Teokselta sekä Lurra Editionsilta yhteensä pitkälti toistakymmentä. Pakkanen on Bernhardin esikoisromaani. Kirjallisille avantouimareille.

Emma Cline: Tytöt. Suomentanut Kaijamari Sivill. Otava, 2016.
Kertomus hippikesästä sekä nuoruuden tuskasta, oman paikan etsimisestä ja tyttönä olemisesta. 14-vuotias Evie tutustuu mystiseen ja jännittävään Suzanneen ja muihin tyttöihin, jotka asuvat karismaattisen Russelin johtamassa hippikommuunissa. Ranchin kapinallinen ja säännöistä piittaamaton yhteisö kiehtoo Evietä, joka haluaa palavasti irtautua entisestä minästään. Kommuunielämällä on lopulta hyvin kauaskantoiset seuraukset ja tapahtumat eivät jätä Evietä rauhaan edes vuosikymmenien kuluttua.

Siri Hustvedt: Elää, ajatella, katsoa. Suomentanut Kaisa Sivenius. Otava, 2016.
Hustvedt on yksi suosikkikirjailijoistani, mutta hänen esseekokoelmansa Elää, ajatella, katsoa on jäänyt minulla kesken. Tekstit ovat hienoja ja älykkäitä, mutta vaativat niin paljon päänsisäistä keskustelua, ettei siihen ole ollut energiaa työpäivän jälkeen tai arjen rientojen keskellä. Hustvedtin esseitä en pysty ”pikkuisen lukaisemaan” jossakin välissä. Siksi teokseen on hyvä palata joululomalla, kun mielellä on tilaa ja aikaa keskustella teoksen tekstien kanssa.

Virpi Hämeen-Anttila: Tiergartenin teurastaja. Otava, 2018.
Viides Karl Axel Björk -dekkari, jossa liikutaan 1920-luvun Helsingin lisäksi myös Berliinin kaduilla. Salapoliisiudesta haaveileva valtion virkamies Björk pääsee jälleen kerran selvittelemään veritekoja.

Pasi Ilmari Jääskeläinen: Väärän kissan päivä, Atena, 2017.
Maagis-realistinen kuvaus muistisairaudesta, joka kääntää kaikkien elämän päälaelleen. Voimmeko luottaa muistoihimme tai edes siihen, ketä kuvittelemme olevamme?

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin. Otava, 2018.
” Historian inspiroivat naiset, jotka tekivät mitä halusivat. He ovat kirjailijoita, tutkimusmatkailijoita, masentuneita vanhojapiikoja, savannilla ratsastajia, renessanssitaiteilijoita.” Hieman samaa aihepiiriä sivuaa Merete Mazzarellan kirja Täti ja krokotiili vuodelta 1995. Ja Mazzarellaa voi aina suositella! Mia Kankimäen esikoista, Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin, odottelen saapuvaksi joulupukin kontissa…

Niklas Natt och Dag: 1793. Suomentanut Kari Koski. Johnny Kniga, 2018.
Takakannen tekstin mukaan Ruotsin dekkariakatemian palkitsema monitasoinen, mutta äärimmäisen viihdyttävä romaani sijoittuu vuoden 1793 Tukholmaan. Paras ruotsalainen esikoisromaani 2017.

Philip Pullman: Vedenpaisumus. Suomentanut Helene Bützow. Otava, 2018.
Philip Pullmanin kirjoittama Universumin tomu -trilogia on mielestäni yksi laadukkaimmista fantasiasarjoista. Rinnakkaistodellisuuksissa seikkailevien nuorten taitavasti kirjoitettuun tarinaan sisältyy paljon muun muassa identiteettiin ja vallankäyttöön liittyviä kysymyksiä. Lisäksi kirjojen päähenkilö Lyra on mainio, itsenäinen hahmo. Pullmanin tuorein teos, Vedenpaisumus, vie tapahtumiin ennen Universumin tomua. Lyra on pieni vauva ja kirjan keskushenkilönä yksitoistavuotias Malcolm.

Minna Rytisalo: Rouva C. Gummerus, 2018.
Jos Rytisalon esikoinen Lempi viehätti suuresti, niin Rouva C teki sen vielä piirun verran enemmän. Tarina nuoresta Minna Canthista, joka kipeästikin tiedostaa 1800-luvun sääty-yhteiskunnan epätasa-arvon ja naisen alisteisen aseman, imaisee mukaansa ja kuin vahingossa huomaa lukeneensa kirjan loppuun ja jää janoamaan lisää. Kirjassa on hurmaavasti vanhan Suomi-filmin henkeä suurine tunteenpaloineen, mutta myös perin oivallista ajankuvaa.

Raija Siekkinen: Pieni valhe: novelleja. Otava, 1986.
Tartun Pieneen valheeseen koska juhlapyhinä pitää aina lukea myös jotain jonka sylissä on turvallista mutta samalla haikeaa ja riipaisevaa. Palaan Siekkiseen vähintään kerran vuodessa.

Edward St Aubyn: Loistava menneisyys. Patrick Melrosen tarina I – III. Suomentanut Markku Päkkilä. Otava 2018 sekä Toivoa sopii. Patrick Melrosen tarina IV – V. Suomentanut Markku Päkkilä. Otava 2018.
Koska St Aubynin omaelämäkerrallinen Loistava menneisyys on jo puolivälissä menossa, korotan panoksia ja lisään listalleni myös Patrick Melrosen tarinan viidennen ja kuudennen osan. Pyhinä minulla on tarkoitus myös katsoa iki-ihanan Benedict Cumberbatchin tähdittämä HBO:n minisarja Patrick Melrosesta, joka kuulemani mukaan on hyvin uskollinen alkuperäisteokselle. Zadie Smithin mukaan St Aubyn on ”Nokkela kuin Wilde, kepeä kuin Wodehouse, ilkeä kuin Waugh. Riemukas.” Odotukseni ovat siis korkealla.

Lars Sund: Kolme sisarta ja yksi kertoja. Suomentanut Helene Bützow. S&S 2014.
Luettuani Sundin Missä musiikki alkoi Finlandia-raatiin päätin, että joulunajan konvehtiromaani on Jeppis-trilogian ensimmäinen osa. Odotan mukaansatempaavaa ja taattua kerrontaa, tarkkaa ihmisten ja ihmisyyden kuvausta sekä veijarimaista otetta.

Jin Yong: Kotkasoturien taru. 1. osa: Soturin oppivuodet. Suomentanut Riina Vuokko. Moebius, 2018.
Pienet ja keskisuuret kustantamot julkaisevat tällä hetkellä kiinnostavinta käännöskirjallisuutta. Heikki Karjalaisen Moebius-kustantamolta on tullut tähän mennessä kaksi Karjalaisen itsensä kääntämää romaania. Kolmas on tämä wuxia-kirjallisuuden klassikko, jolle toivon runsasta myyntiä. Fantasianälkäisille.

Tietokirjat

Pirita Frigren: Kotisatamassa. Merimiesten vaimot, naisten toimijuus ja perheiden toimeentuloehdot 1800-luvun suomalaisessa rannikkokaupungissa. Jyväskylän yliopisto, 2016.
Suomen historian väitöskirja. Kiinnostavaa asiaa, mutta paikoin valitettavan väitöskirjamaisen puisevaa. Yhtä kaikki, tutustumisen arvoinen opus.

Seppo Hentilä: Pitkät varjot. Muistamisen historiaa ja politiikkaa. Siltala, 2018.
Pitkän linjan historioitsijan vuoden 1918 tapahtumiin liittyvä teos. Kirjassa seurataan sisällissodan aiheuttamia jälkijäristyksiä niin pitkälle kuin niitä riittää. Ja niitähän riittää hämmästyttävän pitkälle kohti meidän aikaamme.

Hyödyllisen tiedon piirit. Tutkimuksia papistosta, rahvaasta ja tiedon rakentumisesta 1700-luvulla. Toimittaneet Esko M. Laine ja Minna Ahokas. SKS, 2018.
Nimi kertoo kaiken. Tuttuja miehiä vilahtelee siellä täällä.

Perttu Immonen: Suomen rahvaan historia- kolmen suvun elämää keskiajalta 1800-luvulle. Atena, 2017.
Yksi suvuista eli Länsi-Suomessa jokivarsikulttuurin piirissä, toinen Itä-Suomessa Saimaan järviseudulla ja kolmas Kokkolassa. Immonen on tehnyt aivan valtavan työ tutkiessaan arkistoja. Immonen sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon syksyllä 2018, eikä syyttä! Laajaa opusta lukee kuin kiintoisinta romaania.

Teemu Keskisarja: Saapasnahkatorni. Aleksis Kiven elämänkertomus. Siltala, 2018.
Aleksi Kivi ja Teemu Keskisarja ovat yhteistyöllään luoneet aivan erinomaisen elämänkertomuksen.

Iikka Kivi: Menisit ennemmin terapiaan – rehellinen self help -kirja. Kosmos, 2018.
Tämä kirja ei ratkaise ongelmiasi, eikä lupaa oikeastaan mitään muutakaan – paitsi olla rehellinen. Oululaisen stand up -koomikon näkemys self help -kirjojen tarpeellisuudesta.

Mirkka Lappalainen: Pohjoisen noidat. Oikeus ja totuus 1600-luvun Ruotsissa ja Suomessa. Otava, 2018.
Mistä tuo 1600-luvun noitahysteria sai alkunsa? Ihmismieli on kyllä käsittämätön kapine tai elin. Mirkka Lappalainen on myös niitä tutkijoita, joiden kirjallinen tuotanto on aina taattua tavaraa. Tiukkaa asiaa, mutta mielenkiintoisesti ja vetävästi kirjoitettua.

Mathilda Langlet’in Täydellinen käsikirja perheenemännille I-II. Perheenemännille kaupungissa ja maalla. Art House, 2000.
Täydellinen käsikirja perhetalouden kaikilla aloilla. Näköispainos vuonna 1885 julkaistusta teoksesta. Tästä klassikosta löytyy taatusti hyödyllisiä ohjeita niin huushollin hoitoon ja ruoanlaittoon kuin palvelusväen ohjeistamiseenkin.

Nälkävuodet 1867-1868. Toim. Tuomas Jussila ja Lari Rantanen. SKS, 2018.
Tähän kirjaan en ole vielä tutustunut. Oottelee hyllyssä.

Luigi Russolo: Hälyjen taide. Suomentanut Tanja Tiekso. Tutkijaliitto, 2018.
Häly on uusi musiikki, julisti futuristi Luigi Russolo (1888-1947). Joululaulupakkosyötön keskellä kaipaa Russolon fantasioimaa hälyvirittimillä soitettua musiikkia. ”Lähtekäämme täältä, sillä emme voi enää kauempaa tukahduttaa haluemme luoda viimeinkin uusi musiikin todellisuus runsain, mojovin korvapuustein ja hyppimällä tasajalkaa vaikeroivien viulujen, pianojen, kontrabassojen ja urkujen päällä. Lähtekäämme!” Musiikkiuteliaille.

Kirsi Vainio-Korhonen: Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa. Seksityöläiset 1800-luvun alun Suomessa. SKS; 2018.
Kirsi Vainio-Korhosen tasokkaat ja kiinnostavat tutkimukset naisten elämästä sen eri aloilla jatkuu. Suosittelen Vainio-Korhosen kaikkia teoksia.

Sarjakuvat

Nick Drnaso, Sabrina. Granta 2018.
En tiedä Sabrinasta juuri muuta kuin että se pääsi ensimmäisenä sarjakuvaromaanina (Graphic novel) Man Booker longlistille, aihepiiri käsittelee luottamuksen ja totuuden luonnetta näinä aikoina ja ne harvat otsikot joita teoksesta olen nähnyt ovat olleet ylistäviä. Enempää en haluakaan tietää etukäteen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: