Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Kirjapuheita aikuisille – kirjastolaiset ja kirjaklubilaiset vinkkasivat luettavaa pimeneviin iltoihin

Kirjapuheita aikuisille – kirjastolaiset ja kirjaklubilaiset vinkkasivat luettavaa pimeneviin iltoihin

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

kirjapuhetta2a_19

Marraskuu ja talviaika toivat mukanaan viileät ja pimeät illat. Nyt onkin hyvä aika vinkata luettavaa, sillä viltin alla on mukavaa uppoutua kirjallisiin maailmoihin. Kirjaklubilaiset ja kirjastolaiset koostivat kymmenen teoksen listan, josta löytyy luettavaa monenlaiseen makuun.

Elina Hirvonen: Punainen myrsky. WSOY 2019.

Hirvonen kertoo kirjassaan (taitailijan vapauksin) nykyään Suomessa vaikuttavan poliitikko Hussein al-Taeen perheen tarinan. Näkökulma on pääasiassa pienen pojan, mutta välillä hypätään päähenkilön aikuisuuteen ja työhön rauhanneuvottelijana.

Päähenkilön isä kuuluu Irakissa Saddam Husseinen vastustajiin, ja on siksi vaarassa tai vangittuna koko poikansa lapsuuden. Poika ihailee sankari-isäänsä ja yrittää olla tämän veroinen, mutta tuntee toistuvasti epäonnistuvansa näissä yrityksissä. Elämälle on leimallista jatkuva pelko, väkivallan uhka, huoli ja salailu, mutta onneksi äiti osaa rakentaa kodin jopa pakolaisleirin telttaan.

Gail Honeyman: Eleanorille kuuluu ihan hyvää. Suomentanut Sari Karhulahti. WSOY, 2018.

Eleanor Oliphant on kolmekymppinen, korkeakoulutettu, työssäkäyvä nainen, jonka ainoat ihmiskontaktit ovat töissä nähdyt kollegat, satunnaiset kohtaamiset asiakaspalvelijoiden kanssa sekä ylikontrolloivan äidin viikottaiset puhelut. Päällisin puolin kaikki on hyvin, mutta Eleanoria kalvaa suunnaton yksinäisyys ja eristäytyneisyys, joka muokkaa ja vääristään hänen näennäisen loogista todellisuuttaan. Sitten tapahtuu jotain ja vähä vähältä kuori säröilee ja elämä tunkee sisään.

Honeymanin esikoiskirja on chick litin konventioita hyödyntävä, sujuvasti kirjoitettu, yllättävä, hauska ja viihdyttävä teos.  Näennäisesti kepeä teos koskettaa ja herättää ajatuksia, sillä kirjan aihe on vakava ja tärkeä.

Kazuo Ishiguro: Ole luonani aina. Suomentanut Helene Bütsow. Tammi 2005.

Kathy on viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Hailshamin sisäoppilaitoksessa. Se on ollut koko hänen elämänsä ennen ulkomaailmaan siirtymistä. Hailshamissa hänelle on kehittynyt syvät ystävyyssuhteet toisten nuorten kanssa. Kathy kertoo itsestään ja ystävistään Ruthista ja Tommysta sekä Hailshamin muista asukkaista ja kaikesta siitä mitä heille tapahtuu.

Hailsham on keskellä Englantilaista maaseutua. Oppilaitos on tiukasti varjeltu ulkomaailmalta eivätkä oppilaat ole tekemisissä ulkopuolisen maailman kanssa juuri ollenkaan. He eivät koskaan vieraile perheidensä luona, koska heillä ei näytä sellaisia olevan. He luottavat oppilaitoksen kasvattajiin, jotka opastavat heitä tulevaa tehtävää varten. He tietävät kaikki, että he ovat erityisiä ja heidän hyvinvointinsa on erittäin tärkeää mutta lopullista syytä tähän he eivät tiedä.

Kathy muistelee menneitä vuosia ja avaa pikkuhiljaa sitä mystistä verhoa mikä peittää Hailshamia ja siellä kasvaneiden lasten ja nuorten tulevaisuuden tehtävää. Hän ja hänen ystävänsä Ruth ja Tommy yrittävät selvittää mikä kaiken takana on. He tietävät aikanaan totuuden tai lähes koko totuuden. Oliko kaikki sen arvoista mitä he olivat kokeneet Hailshamissa?  Kirja saa lukijansa miettimään mikä on ihmisarvoista ja mikä on eettisesti oikein? Voiko sitä määritellä?.

Kirjasta on tehty vuonna 2010 elokuva, jonka on ohjannut Mark Romanek. Pääosissa ovat: Keira Knightley, Carey Mulligan ja Andrew Garfield.

Tove Jansson: Muumilaakson marraskuu. Suomentanut Kaarina Helakisa. WSOY 2018

Marraskuu tuo Muumilaaksoon mukanaan sateet ja kesän muiston. Laakso hiljenee mutta sen tärkeimmän kohteen Muumitalon täyttää kulkijat, jotka etsivät lämmintä muistoa, jota haluavat vaalia. He etsivät turvallista paikkaa, jossa olla. Osa etsii Muumimamman lämpöä ja huoletonta olemista.

Joka syksy Nuuskamuikkunen sammuttaa nuotionsa, pakkaa telttansa ja lähtee pois Muumilaaksosta tullakseen jälleen kevätlintujen mukana takaisin. Nyt hän kuitenkin suuntaa kulkunsa kohti Muumitaloa, joka seisoo yksinäisenä keskellä laaksoa. Muumiperhe on lähtenyt jonnekin, kukaan ei tiedä mihin.

Taloon tulevat myös Hemuli, Vilijonkka, Tuhto, Ruttuvaari ja Mymmeli. Jokainen tulee hakemaan jotain mitä he muistavat Muumitalon ja muumiperheen antaneen heille. He etsivät muistoa, kokemusta, jonka he haluavat säilyttää tai kokea uudestaan. Elämä ilman muumiperhettä on heille outoa. Jokainen kuitenkin yrittää parhaansa mutta riittääkö se. Jäävätkö he koko talveksi Muumitaloon?  “On niitä jotka jäävät, ja toisia jotka lähtevät, niin on ollut aina. Kukin saa valita itse, mutta on valittava ajoissa, eikä koskaan saa antaa periksi.” (s. 10.)

Adam Kay: Kohta voi vähän kirpaista. Suomentanut Ari Jaatinen. Art House 2019.

Kirja koostuu nuoren lääkärin salaisista päiväkirjamerkinnöistä, joista lukija pääsee kurkistamaan lääkärityön armottomaan ja maanisen kiireiseen arkeen. Adam Kay on erikoistunut naistentauteihin ja synnytysoppiin, ja luvassa onkin varsin moninainen kirjo hauskoja kommelluksia, potilaiden sutkautuksia ja mitä erikoisimpia potilastapauksia hänen kymmenenvuotisen lääkärin uran varrelta.

Mustalla huumorilla höystettyjen hauskojen juttujen lisäksi kirjassa tuodaan esiin vakaviakin aiheita, kuten lääkärien rankat työolosuhteet, Britannian kansallinen terveysjärjestelmä (NHS), sairaaloiden alimiehitys ja miten palkka ei vastaa työn valtavaa vastuuta.

Nykyisin Adam Kay työskentelee koomikkona ja kirjoittaa sekä editoi käsikirjoituksia television komediasarjoihin.

Jonas Hassen Khemiri: Isän säännöt: romaani. Suomentanut Tarja Lipponen. Johnny Kniga, 2019.

Jonas Hassen Khemirin moniääninen Isän säännöt kertoo yhden perheen ja kolmen sukupolven tarinan. Kirjan keskushenkilö on isyyslomaa viettävä “poika, joka on isä”, mutta ääneen pääsevät vuorollaan hänen vanhempansa, sisaruksensa, puolisonsa ja leikki-ikäiset lapsensa.

Romaanin keskiössä on ruuhkavuosia elävän pojan ja hänen maahanmuuttajataustaisen isänsä suhde. Teos laajenee tarkkanäköiseksi ja paikoin hersyväksi kuvaukseksi vanhemmuudesta, vanhemmuuden ja lapseuden vaikutuksesta identiteettiin ja sukupolvien välisestä kommunikaation kuilusta – siitä, kuinka me kaikki pyrimme olemaan toistamatta vanhempiemme virheitä ja kuinka kuitenkin jollakin tapaa läpi elämämme olemme heidän lapsiaan.

Jonas Hassen Khemiriltä on aiemmin suomennettu romaanit Ajatussulttaani (2003), Montecore: Uniikki tiikeri (2007) ja August-palkittu Kaikki se mitä en muista (2015).

Sofi Oksanen: Koirapuisto. Like 2019.

Kolme aikatasoa: päähenkilö Olenka ensin ankeasta Ukrainasta poismuuttoa haaveilevana teininä, sitten menestyvänä munasoluluovutusta pyörittävä liikenaisena ja lopulta kaiken menettäneenä hylkiönä nykypäivän Helsingissä. Kirja avaa vähitellen, mitä kaikkea moraalin ja etiikan rajoja koputtelevaa näiden vuosien väliin mahtuu, kun on siivottu pois surua, tavoiteltu onnea ja hamuttu valtaa, vaurautta tai rakkautta.

Aiempien kirjojensa tapaan Oksanen osoittaa, miten olosuhteet ja aiempien sukupolvien valinnat vaikuttavat siihen, kuinka ihmiset ajautuvat kohtaloihinsa. Pidin kirjassa erityisesti siitä, että viime metreille oli vaikea ennustaa, miten päähenkilöille käy.

Sally Rooney: Keskusteluja ystävien kesken. Suomentanut Kaijamari Sivill. Otava, 2019.

Keskusteluja ystävien kesken on Sally Rooneyn kiitetty esikoisteos. Kirjan päähenkilö on 21-vuotias dublinilainen kirjallisuudenopiskelija Frances, joka esiintyy parhaan ystävänsä Bobbin kanssa lavarunoustapahtumissa. Erään tapahtuman jälkeen tutustuvat kolmikymppiseen valokuvaajaan Melissaan ja hänen näyttelijämieheensä Nickiin.

Rooney kuljettaa taitavasti Francesin, Bobbin, Melissan ja Nickin tarinaa ja avaa ikkunoita henkilöiden todellisuuksiin, ajatuksiin ja tunteisiin. Rooneyn kyky kuljettaa tarinaa ja luoda todentuntuisia ja moniulotteisia henkilöhahmoja on poikkeuksellinen. Erityisesti viimeisissä luvuissa teos kasvaa kepeyttään, helppolukuisuuttaan ja samaistuttavuuttaan suuremmaksi.

Elif Shafak: 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World. Viking, 2019.

Booker-palkinnon shortlistille tänä vuonna kivunnut turkkilais-englantilaisen Elif Shafakin 10 minutes 38 seconds in this strange world on rakenteeltaan taidokas, karu mutta kuitenkin kaunis kertomus viime vuosikymmenien Turkista ja Istanbulista.

Kirjan keskeinen rakennusaine on yhteiskunnan reunamilla elävä hyljeksittyjen yhteisö. Kirjan päähenkilö on prostituoitu Tequila Leila, jonka muistoihin kietoutuvat hänen viiden ystävänsä tarinat Leilan kuolemaa seuraavina 10 minuuttina ja 38 sekuntina.  Teos näyttää sorron, vääryyden ja väkivallan rujouden, mutta samalla jokaisen elämän tärkeyden ja merkityksen, ihmisyyden ja yhteyden tarpeen meissä kaikissa. Shafakin kieli on kaunista ja tarkkaa, kantaaottavaa ja paljasta. Tarinankertojana Shafak on perinteitä kunniottava ja vivahteikas ja silti hänen tapansa näyttää maailma on tuore.

Kirja ei ole vielä ilmestynyt suomeksi, mutta käännös tulee toivottavasti ensi vuoden aikana. Shafakilta on aiemmin suomennettu romaanit Rakkauden aikakirja (2011), Kirottu Istanbul (2012), Kunnia (2013), Valkoinen elefantti (2016) ja Eevan kolme tytärtä (2018).

Éric Vuillard: Päiväkäsky – Kertomus. Suomentanut Lotta Toivanen. Siltala 2019.

Toisen maailmansodan alkuvaiheista kertovat Päiväkäsky on erilainen sotakirja. Sotimisen sijaan Vuillard kuvaa poliittisia pelejä ja rintaman takana käytyjä keskusteluja. Ja hyvin kuvaakin. Suomennos on saanut alaotsikokseen kertomus, mutta aivan täydestä menisi myös esseenä.

Kirja alkaa, kun 24 teollisuusvaikuttajaa ja natsiupseeria tapaavat salaisessa kokouksessa valtiopäivätalolla. He pääsevät antamaan varoja kansallissosialistiselle puolueelle.  Vuillard kuvaa myös Itävallan liittämistä Saksaan. Voittamattoman armeijan eteneminen jysähtää moottorivaurioon ja tankkeja tuodaan junilla.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: