Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Finlandia-raati: Mikko Rimminen, Jos se näyttää siltä. Teos, 2019.

Finlandia-raati: Mikko Rimminen, Jos se näyttää siltä. Teos, 2019.

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

Kirjaklubilainen Hanna Leppikangas tarttui Finlandia-raatia varten Mikko Rimmisen Jos se näyttää siltä -teokseen. Hanna viehättyi  teoksen myötä uudelleen Mikko Rimmisen taiturimaiseen kieleen, joka hänen mukaansa on tarinan pääosassa.

rimminen

Sinä seuraat päähenkilön elämää kasvavan ihmetyksen vallassa, miksi, oi miksi, teet elämästäsi niin vaikeaa Lyy, Lyyskä, herra Lyysälä? Pikkuhiljaa alat ymmärtää kaikenjäytävää yksinäisyyttä, jonka muutokset suuntaan tai toiseen saavat lähes koko universumin, tai ainakin sinun universumisi, horjahtelemaan. Kunnes tarpeeksi kauan Lyytä seurattuasi tajuat, että sinä olet Lyy.

Jos se näyttää siltä on kerrottu sinä-muodossa, joka on harvinaista ja tekee lukemiseen oman pienen twistinsä: puhutteleeko päähenkilöä joku muu, vai onko kertoja Lyy itse, suomien ja soimaten itseään kaikissa mahdollisissa tilanteissa, kaikin mahdollisin tavoin?

”– alat kauhoa kouramitalla suolakaloja suuhusi ja pyydellä samalla anteeksi, joskin sellaisella tarkennuksella, että noiden ajatuksissa kirkkaiden anteeksipyyntöjen asemesta suustasi vuotaa ulos ainoastaan sekä vettyneeltä että jauhoiselta kuulostavaa sössötystä ja pihisevän ilmavirran mukana huulilta rinnuksille tähtisademaisesti ripsehtiviä keksinmurusia.”

Rimmisen kielellinen taituruus on vertaansa vailla: tarina, tai edes tarinan ”sinä”, herra Lyysälä eivät ole pääosissa, vaan kieli, jota kirjailija kääntelee ja vääntelee, muokkaa ja uudistaa täysin mielensä mukaan. Uudissanat, sekä aikamuotojen ja eri rekisterien sekoittelu tekevät tekstistä erikoista ja kokeilevaa. Helsingin Sanomien arvion mukaan Jos se näyttää siltä, ja Rimmisen teosten tyylilaji yleensäkin on ”mental slapstick”, jonka voisi suomentaa vaikkapa pään sisällä tapahtuvaksi fyysiseksi komediaksi. ”Rimminen hallitsee tätä epämukavaa, loputtomien häpeänsekaisten ajatuskehien, jahkailevien hidastusten ja törmäilevien kiihdytysten aluetta kirjallisuudessamme itsevaltiaan tavoin.” Kun lukija seuraa Lyysälän hermostunutta sekoilua Helsingin kantakaupungissa, tuntuu että vauhti kiihtyy sana sanalta: kunnes se sitten hidastuukin, hidastuu, hidastuu… kunnes pysähdyt.

Hanna Leppikangas


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: