Raahen kirjasto

Etusivu » Kirjastot » AJATELMIA KORONAKEVÄÄN JATKUESSA

AJATELMIA KORONAKEVÄÄN JATKUESSA

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

Kevään edetessä aurinko on paistanut yhä useammin. Hiljakseen yhteiskuntamme avautuu vaikean kevään jälkeen. Näkymätön vihollinen, pieni virus, sai aikaan melkoisen myllerryksen niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Suljetun kevään jälkeen alamme elää nykynormista elämää kahden metrin yhteiskunnassa niin kuin sisäministeri Ohisalo ilmaisi asian eräässä haastattelussa. Moni asia on ollut ja on toisin kuin puoli vuotta sitten. Digiloikka on ollut lyhyessä ajassa valtava. Tämä näyttää, että olemme aika joustavia ja erittäin oppivaisia ainakin pakon edessä.

Kirjastot ja muut julkiset tilat suljettiin valtakunnassa 18.3. valtioneuvoston päätöksellä, Raahessa jo edellisen viikon perjantaina. Olimme hieman ihmeissämme – mitä nyt? Mitä me tehdään? Miten meidän käy? Ensimmäisestä säikähdyksestä ja järkytyksestä selviydyttyämme tartuimme töihin.

Uuden edessä

Kirjastolaiset tarttuivat uskaliaasti toimeen uuden edessä. Kirjastojen toiminta ei ole kiinni vain fyysisesti kirjastossa kävijöistä, meillä on myös paljon digitaalista aineistoa. Siihen panostettiin. Aloitimme valtavan e-aineistojen markkinoinnin asiakkaille – e-kirjoja, e-äänikirjoja, elokuvia, musiikkia, lehtiä. Sosiaalinen media on tullut monelle entistä tutummaksi. Kirjastot ottivat aktiivisesti käyttöön niin instagramin, facebookin, youtuben, TikTokin, Discordin ym. Kevään aikana on tuotettu valtavat määrät sisältöjä erilaisiin sosiaalisen median sovelluksiin. Eivätkä kirjastot ole ainoita, jotka siirtyivät fyysisestä palvelusta internetiin. Sisältöjä ovat tuottaneet niin yksityiset taiteilijat kuin isommat yhteisöt, jopa maailmanlaajuisesti on järjestetty virtuaalisia tapahtumia.

Mutta miten kävi asiakkaiden? Löysivätkö he kirjastojen etäpalveluiden pariin? Kyllä löysivät. Kirjastojen e-aineiston käyttö on lisääntynyt vahvasti kevään aikana. Asiakkaat ovat halunneet pin-koodeja, jotta pääsevät e-aineistoon kiinni. Mutta. Niin mutta… miten he, jotka tarvitsisivat kirjaston tarjoamaa sisältöä ja palveluita tavallista enemmän. Kaikilla ei ole mahdollisuutta ottaa käyttöön digitaalista aineistoa. Kaikilla ei ole kotonaan laitteita, joilla pääsee nettiin. Varmasti osalle asiakkaistamme kirjasto on oman elämän henkireikä – paikka jossa ei tarvitse ostaa mitään, paikka jossa voi olla rauhassa, paikka jossa pääset osaksi nykyistä digitaalista yhteiskuntaa, ja paljon muuta. Miten näille henkilöille on käynyt, kun kirjastot ovat olleet suljettuina? Emme tiedä sitä. Ehkä erilaiset kyselyt ja tutkimukset myöhemmin valottavat tätä asiaa tarkemmin.

Se on käynyt erittäin selväksi kevään aikana, että kirjastot ovat tärkeä osa suomalaisten elämää. Kun uutisissa kyseltiin satunnaisilta ihmisiltä mitä paikkoja pitäisi avata ensimmäinen, niin usein kuului, että kirjastot. Niinhän se on, että kirjastot ovat niin olennainen osa yhteiskuntaamme, että niiden tärkeys huomattiin vasta kun tilat ja palvelut eivät olleetkaan enää käytettävissä. E-aineistot ovat erittäin tärkeä ja oleellinen osa kirjastojen palveluita mutta ihmiset kaipaavat kirjastosta muutakin. Pelkkä lukeminen ei aina riitä. Lukemiseen liittyy myös fyysisen kirjan selailu, tuoksu ja seikkailu korkeiden hyllyjen välissä aivan omassa rauhassa sekä matka tarinoiden ja tiedon ääreen. Lukeminen on kokonaisvaltaista aistien haltuunottoa.

Kohti rajoitteiden purkua

Onneksi valtakunnan päättäjät ovat ymmärtäneet kirjastojen merkityksen ja olemme saaneet avata ovemme asiakkaillemme.  Vaikkakin rajoitetusti.

Kiitos teille asiakkaamme, että olette olleet kärsivällisiä ja pitkämielisiä. Tervetuloa jälleen kirjastoon. Olemme kaivanneet teitä.

Arja


1 kommentti

  1. Onerva Raivio sanoo:

    Kiitos tästä todellisesta pohdiskelusta. Hyvin olet asiaa miettinyt ja ajatellut meitä asiakkaita. Arjen todellisuuteen istuu kuin hanska käteen.

    Hyvää päivänjatkoa t. Onerva 😊

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: