Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Kesä ja dekkarihaaste – keveinä kesäpäivinä voi sukellella synkkiin seikkailuihin

Kesä ja dekkarihaaste – keveinä kesäpäivinä voi sukellella synkkiin seikkailuihin

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

Mietitkö, mitä lukisit seuraavaksi? Kesä ja erityisesti loma on mainiota lukuaikaa. Tällä viikolla vietetään dekkariviikkoa, joten ajankohta on mitä otollisin dekkarihaasteen aloittamiseen.

Lukuhaasteita on viime vuosina syntynyt kuin niitä kuuluisia sieniä sateella. Tunnetuin kotimaisista lukuhaasteista lienee vuosittainen HELMET-kirjastojen (Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kaupunginkirjastot) lukuhaaste, jota suoritetaan ympäri maan ja rajojemme ulkopuolellakin. Viime vuodesta lähtien OUTI-kirjastoilla on ollut oma Pohjoinen lukuhaasteensa ja jo toisen kerran julkaistiin myös dekkarihaaste kesäisenä osahaasteena. Dekkarihaasteessa kohtia on yhdeksän ja ne on aseteltu bingon muotoon – osallistuja voi halutessaan lukea lomakkeen täyteen tai suorittaa haasteen kolmen kirjan vaaka-, pysty- tai vinorivinä.

Lukuhaasteiden kantavana ideana on lukutottumusten laajentaminen – haastetta tehdessään tulee väistämättä tarttumaan sellaisiin teoksiin, jotka saattaisivat muuten jäädä lukematta. Dekkareitakin on montaa alalajia, esimerkiksi salapoliisiromaanit, kovaksikeitetyt dekkarit, psykologiset trillerit ja historialliset rikoskirjat. Toisissa veri lentää, väkeä kuolee kuin pandemian aikana ja vauhdikkaat juonenkäänteet pitävät sykkeen korkealla, toisissa taas rikos saattaa olla välttämätön paha ja juoni keskittyy arvoituksen ratkaisemiseen.

Tämän kesän dekkarihaaste houkuttelee lukemaan esimerkiksi yhteiskunnallista epäkohtaa käsittelevän dekkarin, dekkarin, jossa on ruokaresepti tai saksankieliseltä kielialueelta olevan dekkarin. Aion yrittää ruksia koko ruudukon täyteen ja odotan haasteelta kutkuttavia ja karmaisevia lukukokemuksia. Suosikkejani ovat tähän saakka olleet vähäveriset historialliset murhamysteerit, mutta ehkäpä löydän kesän aikana itsestäni uinuvan noir-mamman tai tieteistrillerien ystävän. Mukavuusalueelta kannattaa välillä lähteä uusille vesille – yleensä löytää jotain mielenkiintoista.

OUTI-kirjastojen verkkokirjastosta, Pohjoisen lukuhaasteen sivun alareunasta, löytyy vinkkejä eri haastekohtiin jos jäät jumiin, eikä sopivia kirjoja tunnu löytyvän. Tällä hetkellä vinkkejä on kohdista dekkari, jossa on ruokaresepti ja dekkareita, jotka sijoittuvat Pohjois-Suomeen. Lukujumiin taas auttaa usein toiseen kirjaan tarttuminen. Vinkkejä lisätään verkkokirjastoon pitkin kesää. Kannattaa myös kysyä suosituksia kotikirjastosi henkilökunnalta, autamme mielellämme!

Anna

Dekkarihaasteen bingolomake

Pohjoinen lukuhaaste

https://outi.finna.fi/Content/lukuhaaste

https://www.facebook.com/groups/pohjoinenlukuhaaste/

Helmet-lukuhaaste

https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Helmetlukuhaaste_2020(198681)

https://www.facebook.com/groups/helmetlukuhaaste/


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: