Raahen kirjasto

Etusivu » Kirjastot » Koronakevät sulki kirjastot – kaipasiko kukaan?

Koronakevät sulki kirjastot – kaipasiko kukaan?

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

Kirjastot suljettiin valtioneuvoston päätöksellä 18.3.2020 yli kahdeksi kuukaudeksi. Raahessa kirjasto meni kiinni jo edellisen viikon perjantaina. Toukokuun lopulla kirjastojen palveluita pikkuhiljaa avattiin mahdollistamalla aluksi palautukset ja ennakkoon varatun aineiston lainaaminen, ja vihdoin kesäkuun alusta kirjastot ovat saaneet olla avoinna. Miten kirjastojen sulkeminen vaikutti ihmisten arkeen ja mitä kirjastossa kaivattiin? Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan yleiset kirjastot keräsivät asiakkaiden kokemuksia verkkokyselyllä 8.–31.5.2020. Vastauksia kertyi jokaisesta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kunnasta yhteensä noin 900. Vastanneiden ikäjakauma oli 10–85 vuotta.

Mitä vaikutuksia Korona-sululla oli vastaajien arkeen?

Kyselyn vastausten perusteella kirjastot ovat tärkeitä ja niitä kaivattiin. Suurin vaikutus sulkemisella oli vastaajien lukuharrastukseen. Lukemista ei ollut ja sitä jouduttiin metsästämään tai siirryttiin lukemaan e-aineistoja. Lasten lukuinto kärsi tai lopahti lukemisen puutteessa. Vastauksissa nousi esiin myös rauhallisen ja maksuttoman tilan tarve sekä opiskelun ja työn vaikeutuminen, kun tarvittavaa aineistoa ei ollut saatavilla tai rauhallinen ja maksuton työskentelytila puuttui.

Miltä tuntui, kun kirjastot olivat kiinni?

Suurinta osaa vastaajista sulku harmitti, mutta he hyväksyivät ratkaisun. Osan mielestä sulkutoimet olivat liiallisia, ja kirjastopalvelut olisi pitänyt järjestää jollain tavoin myös poikkeusolojen aikana. Vastauksissa haikeus, ikävä ja suru mainittiin usein. Moni kertoi kokeneensa jopa epätoivoa, tuskaa ja masennusta. Joissakin poikkeusaika herätti myös vihaa, kiukkua ja raivoa. Huolta aiheuttivat myös muiden jaksaminen, lasten ja nuorten lukutaito, opiskelun sujuminen, ikäihmiset ja heidän sosiaaliset kontaktinsa, kirjaston tiloja ja laitteita tarvitsevat sekä kirjaston työntekijät.

Mitä kirjastossa kaivattiin?

Yli puolet vastaajista kaipasi kirjastojen aineistoja kirjastojen ollessa suljettuna. Etenkin fyysiset kirjat koettiin tärkeiksi. Myös kirjaston kokoelman selailua ja löytöjen tekemistä hyllystä ikävöitiin. Kirjastossa käyminen, siellä oleilu sekä etenkin käynnit lasten kanssa ja lukemisen etsiminen heille mainittiin useissa vastauksissa.

Kirjastojen e-aineistojen ja muiden palveluiden käyttö

Vastaajista lähes 40 % käytti kirjastojen sulun aikana joko kirjaston e-aineistoja tai muita e-palveluita. Perinteisten kirjastopalveluiden, kirjastossa käymisen ja kirjan arvostus näkyi vastauksissa. Ruutuaikaa halutaan vähentää ja vapaa-ajalla tartutaan ennemmin perinteiseen kirjaan. E-aineistojen monipuolinen valikoima kuitenkin sai kiitosta.

Eniten käytettiin e-lehti-, e-kirja- ja e-äänikirjapalveluita sekä elokuvia ja musiikkia. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan eKirjaston palveluissa suomenkielisten e-kirjojen ja e-äänikirjojen suosion vuoksi aineistoja joutui jonottamaan. Vastaajat käyttivät oman kirjaston e-aineistojen sijasta tai rinnalla myös kaupallisia palveluja sekä muiden kirjastojen e-aineistoja. Vaikka kirjastojen e-aineiston käyttö on lisääntynyt vahvasti kevään aikana, osalle vastaajista kirjaston tarjoamat e-aineistot eivät olleet ennen kyselyyn vastaamista tuttuja.

Mitä kirjasto merkitsee normaalioloissa?

Lukemiseen ja lukuharrastukseen liittyvä virkistys, viihde ja lukuelämykset koetaan tärkeäksi. Vastaajat arvostavat myös kirjastojen maksuttomuutta ja ekologisuutta. Kirjastojen tunnelma, rauhoittuminen ja rentoutuminen mainittiin monessa vastauksessa. Muita merkityksiä löydettiin yleisestä sivistyksestä, kulttuurista ja tiedonsaannista sekä kirjaston roolista arjen henkireikänä ja elämänlaatua nostava tekijänä. Kirjastoilla on merkitystä myös opiskelulle tai työnteolle.

Kirjastot ovat tarkeitä

Yleiset kirjastot ovat kyselyn vastausten perusteella asiakkaidensa arvostamia paikkoja niin tiloiltaan, palveluiltaan kuin kokoelmiltaan. kiinnioloon suhtauduttiin ymmärtäväisesti, mutta se herätti myös paljon haikeutta ja jopa vihaa tai ahdistusta. Se vaikutti ihmisten arkielämään monin tavoin. Kirjaston e-palvelut eivät täysin pysty korvaamaan fyysistä kirjastoa ja sen fyysistä aineistoa, vaikka niiden monipuolisuus saikin kiitosta. Vastausten perusteella kirjastoja tarvitaan siis edelleen myös verkkoaikana.

Lähteet: https://www.ouka.fi/oulu/kirjasto/ajankohtaista/-/asset_publisher/CG1w/content/millaisia-vaikutuksia-kirjastojen-sulkemisella-korona-aikana-oli-/

Koronakeväällä kirjastojen hyllyjen väliin kaivattiin
Kuva: Ilkka Vuorinen/kirjastot.fi


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: