Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » FINLANDIA-PALKINTOEHDOKKAAT 2020

FINLANDIA-PALKINTOEHDOKKAAT 2020

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

Kirjan kansi, Ritva Hellsten, Raija. Punainen kansi, jossa kaksi ihmishahmoa.

Ritva Hellsten: Raija. Aviador. 2020.

Raija Siekkinen on itselleni se novellisti, jonka tuotantoon palaan vuodesta toiseen, usein syksyisin; siksikin Ritva Hellstenin sisarestaan kirjoittama romaani oli jäädä hyllyyn. Lisäksi kirjailijan kaksi aiempaa teosta, Orvot ja Lea, jäivät minulle etäisiksi ja keskeneräisen tuntuisiksi.

Onneksi kuitenkin tartuin, epäilyksistäni huolimatta, tähän Hellstenin ”psykologiseen ja fiktiiviseen kuvitelmaan” Siekkisen elämästä ja työstä. Yksikön kolmannessa persoonassa kulkeva romaani on kaunis ja taidokas homage, jonka ääni ja rytmi rakentavat lukemisen arvoisen kokonaisuuden.

Luin Raijan aika pian sen ilmestymisen jälkeen ja ihastuin kuvaukseen, kielen konventioihin, rivien väleihin ja teemoihin, jotka toistuvat myös päähenkilön omassa tuotannossa. Kirjan alkupuolella Hellsten vielä hapuilee, eikä yllä sisarensa tarkkuuteen ja taituruuteen. Suunta on kuitenkin oikea, ilmaisu kirkastuu sivujen karttuessa ja tyylivalinta rakentaa uskottavaa kuvaa herkästä ihmisestä, jonka elämän keskipiste oli kirjoittaminen, hänen taiteensa. Teos on omaääninen romaani, ei elämäkerta, ja ehkä juuri sen vuoksi tuntu olennaisen tavoittamisesta leimaa koko lukukokemusta. Se sama, joka vetää minut Siekkisen tekstien syliin yhä uudestaan.

Romaani kuljettaa hän-kertojaa, Raijaa, kahdessa aikatasossa. Toisessa eletään Raijan viimeistä vuotta, rinnalle punoutuu menneisyys lapsuudesta traagiseen loppuun saakka. Rakkaus ja kirjallisuus kantavat päähenkilöä, vaikka tummat sävyt ovat läsnä jokaisessa elämänvaiheessa. Ihmissuhteet ja se, mitä ei sanota ääneen, on kaiken keskiössä. Raija on alusta loppuun erilainen, ulkopuolinen, sivustakatsoja, silti ahnaasti elämässä. Jokainen meistä löytää hänestä pintaa johon peilata.

Raatia varten minun oli palattava Raijaan, sillä ensimmäisestä lukukerrasta oli kulunut jo kuukausia. Ritva Hellsten on itse lukenut Raijan äänikirjaksi ja päätin ottaa riskin, ryhtyä kuuntelemaan lukemisen sijaan (Siekkistä en voisi kuvitellakaan kuuntelevani). Äänikirjassa alun hapuilu korostuu vielä tekstiä enemmän, mutta jo puolen tunnin kuuntelun jälkeen tarina vie mennessään.

Jos arvailla pitäisi, ja nythän pitää, en usko tämän teoksen yltävän voittoon tässä kisassa. Yllätyn iloisesti, jos Hellsten voittaa ja Siekkinen Finlandia-palkitaan ikään kuin postuumisti, romaanin päähenkilönä. Teos on hieno ja ansaitsee voiton siinä missä kaikki tämän vuoden ehdokkaista. Lopuksi voisin todeta: jos rakastat Raijaa, tutustu myös Siekkisen tuotantoon.

Anna Kippola


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: