Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Tonin ja Annan lukuvinkkejä aikuisille

Tonin ja Annan lukuvinkkejä aikuisille

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

Raahen kaupunginkirjaston instalive Kirjallinen keskiviikko on joka toinen keskiviikko toistuva lähetys, jossa käsitellään kirjallisuus- ja kulttuuriaiheita maan ja taivaan väliltä. Seuraava live lähetetään keskiviikkona 24.3. klo 17 ja aiheena on lastenkirjallisuus. Keskustelemassa ovat palvelupäällikkö Arja Nevala ja kirjastovirkailija Heini Larsson-Mattila.

Maaliskuun ensimmäisen kirjallisen keskiviikon aiheena olivat aikuisten kirjavinkit. Vinkkaajina toimivat Pattijoen ja Vihannin lähikirjastojen kirjastonhoitaja Toni Kykyri sekä aikuisten kirjastotyön informaatikko Anna Kippola. Tästä blogauksesta löydät molempien vinkkaamat kirjat kuvauksineen sekä muutaman ekstran. Lukuiloa!

Ruudukossa osia kahdeksan kirjan kansista ja teksti Tonin kirjavinkkejä kevääseen. Kirjat on esitelty alla olevassa tekstissä.

Jussi Konttinen, Siperia: suomalaisen perheen ihmeellinen vuosi ikiroudan maassa.  HS Kirjat 2019.

Yli vuosi perheen kanssa tuhansien kilometrien päässä kotoa. Kaksi lapsista paikalliseen päiväkotiin, yksi kouluun. Ei juoksevaa vettä, käytössä ulkohuussi – tosin kovimmilla 50 asteen pakkasilla potta saa riittää aikuisillekin. Vastoinkäymisiä auton, byrokratian ja muunkin elämän kanssa. Mutta Siperia opettaa. Venäjällä on usein niin, että mikään ei onnistu, mutta kaikki järjestyy, ainakin melkein. Mielenkiintoinen kokoelma kertomuksia paitsi yhden perheen ihmiskokeesta ikiroudan päällä, eli asumisesta Töhtyrin kylässä Jakutiassa eli Sahan tasavallassa, myös tarinoita muualta Siperiasta, muun muassa öljyn ja kaasun etsinnän ja timanttikaivosten vaikutuksesta luontoon, ilmastonmuutoksen mahdollistamasta mammuttien syöksyhampaiden etsimisestä ja mursujen joukkokokouksesta. Siperiassakin eletään täyttä elämää.

Anna Fifield, Loistava toveri Kim Jong Un. Bazar 2019, suom. Seppo Raudaskoski.

vrt. Michael Palin, Pohjois-Korean päiväkirja. Minerva 2020. Suom. Päivi Paju; valok. Nick Bonner.

Erään nuoren miehen uran alku: nousu diktaattoriksi isänsä ja isoisänsä jalanjäljissä. Kuvaus lähes vääjäämättömästä tiestä muiden perillisvaihtoehtojen käydessä vähiin. Kirjassa esitellään ydinaseiden merkitys suljetun Pohjois-Korean johdolle, eliitin elintapoja rutiköyhässä valtiossa, miljoonien dollarien hankkimista hakkeroimalla ja kuinka valtaa lujitetaan lähipiirin henkilöitä tieltä raivaamalla. Kirjan tiedot on hankittu lukuisia lähteitä käyttäen, muun muassa vierailijoita ja loikkareita haastatellen. –Samaan maahan matkusti myös Monty Python –koomikko ja maailmanmatkaaja Michael Palin, joka teki reissustaan sekä kaksiosaisen dokumentin että matkapäiväkirjan. Palinin nopeammin luettavan kirjan voi ottaa vaikka alkupalaksi ennen Fifieldin kirjan avulla tehtävää syvempää perehtymistä.

Hannu Rajaniemi, Kvanttivaras. Gummerus 2011. suom. Antti Autio.

Kvanttivaras on alkuun vaikeasti lähestyttävä kirja, jonka maailma on vielä vieraampi kuin scifissä usein on. Kirjan satojen vuosien päähän sijoittuvassa maailmassa ihmisen keho ja mieli ovat irrotettavissa toisistaan, ja mieli voidaan yhdistää toiseen kehoon tai koneeseen samalla kun keho on varastoituna muualla. Ihmismuistia voi käsitellä samoin kuin tietokonemuistia nyt, eli tallettaa ulkoisesti ja hakea tarvittaessa takaisin. Juoni on jännityskirjallisuudesta tuttu: rikollinen saa tarjouksen josta ei voi kieltäytyä, ja yksin toimimaan tottunut varas joutuu vastentahtoiseen yhteistyöhön toimeksiantajaa edustavan kiinnostavan naisen kanssa. Kirjan olosuhteet saattavat aueta helpommin, jos matematiikasta ja peliteoriasta peräisin olevat termit ovat tuttuja jo ennestään. Kvanttivaras on trilogian ensimmäinen osa.

Samassa sarjassa ilmestyneet myös:
Fraktaaliruhtinas. Gummerus 2012. Suom. Antti Autio.
Kausaalienkeli. Gummerus 2014. Suom. Antti Autio.

Kai Ekholm, Niiden kirjojen mukaan teidät on tuomittava. Atena 2013.

Perinteisen tyylin dekkari, jossa yksityisetsivät Kalju ja Kihara tutkivat rikosta poliisin tukena. Yhteiskunnalliset teemat, historian haamut ja huumori ovat keskiössä emeritus-ylikirjastonhoitajan esikoisromaanissa, joka alkaa ruumiin löytämisestä Kansalliskirjastosta, kirjailijan entisellä työpaikalla. Kirjalle on ehtinyt tulla jo kaksi itsenäistä jatko-osaa.

Samassa sarjassa ilmestyneet myös:
Tähtisilmä. Atena 2016.
Minä olen myrsky. Crime Time 2020.

Seppo Mustaluoto, Slaavilainen peli. Gummerus 2018.

vrt.Jens Henrik  Jensen, Hirtetyt koirat. WSOY 2019. Suom. Sanna Manninen.
Pimeän miehet. WSOY 2019.Suom. Sanna Manninen.
Jäätyneet liekit. WSOY 2020. Suom. Sanna Manninen.

Seppo Mustaluoto kirjoittaa toiminnallisia jännityskirjoja brittiläisen Andy McNabin yksityiskohtaiseen tyyliin. Mustaluodon kirjoissa pääosassa on entinen sotilas Janne Norrman, joka tyttöystävänsä ja etenkin tämän isän kautta sotkeutuu kansainvälisen hämäräbisneksen kuvioihin. Mustaluodon kirjoja voi verrata paitsi McNabin teoksiin myös tanskalaisen Jens Henrik Jensenin Oxen-sarjan hiukan vastaavan tyyppisiin kirjoihin. Mustaluodon oma tausta rajavartijana tuo realismia juonenkäänteisiin.

Samassa sarjassa ilmestyneet myös:
Kuoleman safari. Gummerus 2019.
Totuuden kuriiri. Gummerus 2020.

Merete Mazzarella, Varovainen matkailija. Tammi 2019. Suom. Raija Rintamäki.

Henkilökohtaisten muistojen sävyttämä matkakirja, ensin risteilyaluksella tehtävästä matkasta ja sen kuvioista Karibialla ja Amazonasin alueella, ja sitten matkoista Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Matkakokemusten ohella pohdintaa muun muassa turismin ja matkailun erosta ja myös matkustamisen järkevyydestä ilmastonmuutoksen aikana. Muistot lapsuudesta ja nuoruudesta pohjustavat nykyajan kokemuksia. Korona-ajan matkakuumeeseen sopii varovainen matkailu kirjan seurassa.

Tapio Lehtinen ja Ari Pusa, Yksin seitsemällä merellä. Docendo 2020.

Tapio Lehtisen purjehti vuonna 2018–2019 maailman ympäri 36-jalkaisella purjeveneellä ilman täydennyspysähdyksiä ja nykyajan teknologiaa: kilpailun perinnesääntöjen mukaan GPS-paikannus oli kielletty, musiikkia sai kuunnella c-kasetilta, ja yhteydet järjestyivät radioamatöörien avulla. Onneksi luettavia kirjoja oli veneessä mukana runsaasti. Viime tinkaan jääneet valmistelut johtivat merellä hankaluuksiin, niihin sopeutumiseen ja lopulta pyrkimykseen vain päästä edes joskus maaliin. 322 päivän jälkeen se onnistuikin, tukevasti kilpailun viimeisenä. Mutta maaliin pääsykin oli jo voitto: 13 lähti kilpailuun, vain viisi pääsi maaliin. –Mielenkiintoinen kertomus purjehduksesta 1960-luvun tapaan yksinkertaisissa, jopa ankeissa oloissa. Kirjaa lukevalle maakravulle purjehdustermit voivat välillä olla haastavia, mutta ymmärtämistä helpottaa kirjan lopussa oleva alan sanasto.

Jia Mai, Koodinmurtaja. Aula & co 2017. Suom. Rauno Sainio.

Nuoren pojan matemaattinen lahjakkuus havaitaan, ja koulun jälkeen hänet värvätään murtamaan koodeja salaiseen yksikköön. Menestys vaikeitten koodien ratkaisemisessa johtaa pakkomielteeseen yhä vaikeampien koodien ratkaisemisesta, mikä lopulta vaikuttaa mielenterveyteen. Koodinmurtaja ja samaan maailmaan sijoittuva Pimeä voima eivät ole varsinaisesti jännitysromaaneja, vaikka vakoilun maailmassa liikutaankin. Paino on usein erikoislaatuisten ihmisten psykologialla ja heidän toiminnallaan erikoisissa olosuhteissa, salailun keskellä.

Kiinalaisia kirjoja julkaistaan Suomessa harvakseltaan, joten nämä ovat siinäkin mielessä erityisiä kokemuksia, ja myös tutustumista uuteen kulttuuriin.

Samassa sarjassa ilmestynyt myös:
Pimeä voima. Aula & co 2018. Suom. Rauno Sainio.

Kahdentoista ruudun ruudukko. Yhdeksässä ruudussa osia kirjan kansista ja kolmeen ruutuun jaettu teksti Annan kirjavinkkejä kevääseen. Ruudukossa näkyvät kirjat on lueteltu ja esitelty alla olevassa tekstissä.

Anna Järvinen, Dröm natten till idag/Uni viime yönä. Förlaget & Teos 2021.

Fragmentaarinen, autofiktiivinen teos, jonka päähenkilö on viisikymmenvuotispäiväänsä lähestyvä taiteilija nimeltä Anna. Luin teoksen ruotsiksi ja kuuntelin suomeksi. Tämä on kirja, jota voin suositella nimenomaan äänikirjana – Anna Järvisen itsensä lukemana kirja muuntuu kokonaistaideteokseksi, johon kuuluvat olennaisena osana Järvisen puheen rytmi, rikkonainen kieli ja äänenväri.

Juhani Karila, Pienen hauen pyydystys. Siltala 2019.

Juhani Karilan mytologiaa, spefiä, jännitystä ja vakavaa proosaa yhdistävä teos on huikea lukukokemus. Kirja alkaa Elinan vuosittaisesta kesäisestä paluusta kotipaikkakunnalleen Itä-Lappiin. Kirja sijoituu fiktiiviseen aikaan, ehkä lähitulevaisuuteen. Noin sivun viisikymmentä paikkeilla tarina alkaa imeä ja kuljettaa mukanaan hurjaa vauhtia kohti sekä tutuntuntoisia että uskomattomia ja fantastisia käänteitä.

Niillas Holmberg, Halla Helle. Gummerus 2021.

Mielenkiintoisin ja koskettavin taide on usein kantaaottavaa. Monialaisen taiteilijan, Niillas Holmbergin, esikoisromaani Halla Helle ottaa kädestä ja avaa Saamenmaan ja saamelaisen todellisuuden tavalla, jolla en ole aiemmin päässyt näkemään.  Etelä-Suomesta kotoisin oleva Samu muuttaa Saamenmaalle työn ja naisen perässä. Uteliaalle oppijalle avautuu uusi maailma siitä huolimatta, että hän on valistunut ja sivistynyt ihminen, joka on ollut kiinnostunut Lapista lapsuudestaan saakka. Samun rakkauden kohde on saamelainen Elle Hallala, taiteilijanimeltään Halla Helle, on ajan mielenkiintoisin taiteilija. Ellen ja Samun rakkaustarina toimii kirjan selkärankana, mutta lihan luitten ympärille kasvattaa Saamenmaa ja saamelaisuus.  Holmberg opettaa ja näyttää, välillä vääntäen rautalangasta, mutta katsoo samalla lempeästi päähenkilöään tarjoten suomalaiselle lukijalle samaistumispintaa ja ymmärrystä Samussa. Halla Helle on hieno lukukokemus ja sanataideteos tärkeästä aiheesta.

Jussi Seppänen, Jussi Seppänen. WSOY 2020.

Jussi Seppänen kertoo kirjailijasta nimeltä Jussi Seppänen.  Hauska, vähän itkettävä, tarkkanäköinen ja sopivan kokeellinen teos kirjailijuudesta ja elämästä. Tarina kulkee ja välillä naurattaa niin, että melkein tikahtuu. Älä epäröi tarttua tähän kirjaan, saatat rakastua!

Timo Airaksinen, Jäähyväiset uskonnolle – henkisyyden puollustus. Bazar 2020.

Timo Airaksinen on Helsingin yliopiston käytännöllisen filososfian emeritusprofessori, joka määrittelee itsensä post-ateistiksi: ´Post-ateisti sanoo, että jumaluuksia on niin paljon ja niistä on niin sekavia luonnehdintoja, ettei niihin voi kuvitella uskovansa. Ei ole mielekästä todistella, että jumalaa ei ole olemassa´. Teoksessa Airaksinen erottaa toisistaan hengellisyyden ja henkisyyden. Ensin mainittu merkitsee uskoa jumaliin ja tuonpuoleiseen todellisuuteen. Henkisyys puolestaan merkitsee etiikan, moraalin ja korkeimpien arvojen pohtimista. Jäähyväiset uskonnolle on avartavaa luettavaa kaikkia kulttuureja lävistävistä uskonnoista ja niiden historiasta. Airaksinen kirjoittaa letkeällä ja vetävällä otteella, pilke silmäkulmassa.

Peter Englund, Murha Sunnuntaitiellä. WSOY 2020.

Peter Englund on yksi Ruotsin tunnetuimmista historioitsijoista, palkittu tietokirjailija ja entinen Ruotsin akatemian jäsen. Kirja on kiihkoton ja pieteetillä taustoitettu tutkimus Kickan Granellin murhasta ja sen selvittämisestä. Englund hyödyntää sekä dekkarin että historiantutkimuksen konventiota ja kirjoittaa sujuvaa ja vetävää tekstiä.  Oman mausteensa tuo se, että Englund kirjoittaa myös itsensä ja oman kokemuksensa ajankohdan Ruotsista teokseen. Parhaiden ruotsalaisen dekkarien tapaan Murha sunnuntaitiellä on myös suoran yhteiskunnallinen.

Väinö Linna: Tunnettu ja tuntematon. WSOY 2020.

Essee- ja artikkelikokoelma viime vuonna juhlavuottaan viettäneen Väinö Linnan tuotannosta, tulkinnoista ja vähän elämästäkin. Kirjoittajat ovat tunnettuja ja tunnustettuja tutkijoita ja taiteilijoita. Osa teksteistä on akateemisia, osa kaunokirjallisia ja se tekee teoksesta vaihtelevaa ja mielenkiintoista luettavaa. Näkökulmia on useita, osa tuttuja vuosikymmenten ajan käydystä Linna-keskustelusta, osa uusia ja tuoreita. Kirjaa voi lukea artikkeli ja essee kerrallaan – ajateltavaa ja pureskeltavaa jää jokaisen tekstin jälkeen. Sopii sekä Linna-fanille, satunnaiselle lukijalle, kirjallisuuden tutkimuksen ystävälle tai muuten vaan Suomen lähihistoriasta kiinnostuneelle.

Johanna Holmström, Märta Tikkanen – tyttö, joka halusi juosta vetten päällä. Tammi 2020.

Kirjailija Johanna Holmströmin elämäkerta Märta Tikkasesta on hyvin taustoitettu ja kirjoitettu teos. Mielenkiintoisen nykypäivän perspektiivin kirjaan tuo se, että Holmström ei häivytä itseään tekstistä, vaan reflektoi omaa suhdettaan sekä Tikkaseen, tämän elämään että hänen teoksiinsa rakentaessaan tarinaa päähenkilöstään.

M. A. Numminen, Kaukana väijyy ystäviä. Docendo 2020.

Omaelämäkerta, jota suosittelen erityisesti M. A. Nummista rakastaville. Teos on sujuvasti kirjoitettu ja yksityiskohtainen kronologinen kuvaus vuosista 1965 – 1989. Kirja on riemastuttava ja sivistävä teos Nummisen hengästyttävästä elämästä ja teoista.

Annan poimintoja kevään uutuuksista


Romaanit:

Susanna Alakoski, Pumpulienkeli. WSOY, huhtikuu 2021.
Ruotsinsuomalaisen Alakosken uusi, neliosaisen sarjan aloittava teos. Pumpulienkeli kurottaa ajallisesti kauemmas kuin Alakosken aiemmat teokset – naisten sukukronikka alkaa 1900-luvun alun Pohjanmaalta.

Saara Turunen, Järjettömiä ajatuksia. Tammi, maaliskuu 2021.
Turunen on yksi tämän hetken kotimaisista suosikeistani, pidin Rakkaudenhirviöstä ja ra-kas-tin Sivuhenkilöä. Turunen pohtii mielenkiintoisesti teoksen kirjoitusprosessia Goodreadsissa: https://www.goodreads.com/author_blog_posts/21083443-j-rjett-mi-asioita-prosessista

Marjo Niemi, Kuuleminen. Teos, maaliskuu 2021.
Marjo Niemen uutukainen. Kaikkien menetysten äiti löi ilmat pihalle, Kuulemiselta odotan paljon.

Esseet:

Louise Glück, Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä. Aviador, huhtikuu 2021.
Nobelistin tuotanto on minulle vielä tuntematonta, joten tämän luen ihan yleissivistyksen vuoksi.

Leena Krohn, Mitä en koskaan oppinut. Teos, maaliskuu 2021.
Leena Krohnin tekstien äärellä olen usein eksyksissä ja hämmentynyt, mutta aina vaikuttunut ja kosketettu.

Tietokirjat:

Orlando Figes, Vallankumouksen Venäjä 1891 – 1991. Siltala, 2021.
Venäjä kiinnostaa, Neuvostoliitto kiinnostaa, historia kiinnostaa. What´s not to like.  


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: