Raahen kirjasto

Etusivu » Uncategorized » Kulttuuripalvelupäällikkö Piritta Rossi: Elämäni kirjat vol. 1 / n. 100

Kulttuuripalvelupäällikkö Piritta Rossi: Elämäni kirjat vol. 1 / n. 100

Raahen kaupunginkirjasto/pääkirjasto

040 135 6799
ma - pe 09 - 19
la 09 - 16

Arkisto

Kategoriat

Vaalea mustaan hameeseen pukeutunut  nainen lukee Lucia Berlinin kirjaa  nojatuolissa matalan pöydän vieressä. Taustalla seinällä siniharmaa ryijy. Pöydällä pinosssa kolme Lucia Berlinin kirjaa
Lukemista harrastava Piritta kertoili elämänsä tärkeistä kirjoista Raahen kaupunginkirjaston Kirjallinen keskiviikko -instalivessä 5.5.2021. Myös Lucia Berlinin kirjat ovat tehneet häneen suuren vaikutuksen.

Kun pattijokisessa tynnyrissä, onnellisessa ydinperheessä kasvanut kirjafanaatikko kaiveli nopeasti muististaan elämänsä tärkeitä kirjoja, tajusi hän alter egonsa olevan vanhahko, vaaleaihoinen mies. Vol. 1 tuo esiin Piritan nuoruusvuosien kuohuttavimmat lukukokemukset, joita määrittelee valitettavan paljon kaunokirjallisuuden kaanon. 

Terveisiä Raahen lukioon, Martti Marjaniemelle! Martti tutustutti minut käännetyn kirjallisuuden listallaan niin upeisiin teoksiin, että tulevaisuuttani puolihuolimattomasti pohtivana elämänsuunta löytyi. Mieleen jäävin, tajuntaa eniten ravistellut teos lukioikäisenä minulle oli kolumbialaisen Gabriel Garcia Marquezin Sadan vuoden yksinäisyys (1967). Näinkin voi kirjoittaa! Maaginen realismi, merkilliset käänteet ja upea kieli konkretisoivat ensimmäistä kertaa minulle sen, että kirjallisuus on rajaton laji.

Hermann Hessen Arosusi (1927) vei minut pääsykoekirjana opiskelemaan Oulun yliopistoon kirjallisuudentutkimusta. Hessen psykologinen teos ulkopuolisuudesta osoitti minulle kirjojen yhden tärkeimmän ominaisuuden: ne auttavat ymmärtämään ihmisyyttä. Yhteiskunnan reunamilla elely on kantava teema myös suuren suosikkini Fjodor Dostojevskin teoksessa Kirjoituksia kellarista, joka julkaistiin jo vuonna 1864. Pyhiinvaellusmatka Pietariin on tehty, ja se on kova sana jopa minulle, joka en yleisesti ottaen kirjailijoista itsestään ole kiinnostunut. Dostojevski on syy, miksi minä en ole kirjailija: hän on sanonut jo kaiken. En ollut kirjailijaksi aikonutkaan, mutta viimeistään hänen tuotantonsa lukiessani ymmärsin, ettei minusta ainakaan sellaista tule. 

José Saramagon teos Kertomus sokeudesta(1995) ontärkeä teos tärkeältä kirjailijalta. Sain kirjan lahjana tärkeältä ihmiseltä, elinikäiseltä rakkaalta ystävältä, joka on myöskin kirjahullu. Kirjasta tehty elokuva ei ole häävi. Tartu kirjaan, anna sen omaleimaiselle rytmille mahdollisuus ja mene mukana. Teos kertoo epidemiasta, joka vie ihmisiltä kyvyn nähdä. Kauniita asioita eivät näe ne, joiden näkökyky epidemiassa säilyy.  

Opintoihini liittyy keskeisesti Kanadan alkuperäiskansa-aktivisti, kirjailija, kirjallisuudentutkija Thomas Kingin teos Medicine River (1990), jota ei ole suomennettu. Kirjallisuuden kaanon on onneksi laventunut, mutta valitettavan hitaasti. Vaihtoehtoisia historioita, marginaalissa elävien ääntä ja eri kielialueita tulisi kuulla enemmän. Kiitän suuresti opintojani ja erityisesti graduani ohjannutta edesmennyttä Matti Savolaista siitä, että tajuan lukea laaja-alaisesti. Käännetty kirjallisuus on jäänyt minulle ykköseksi edelleen, kotimaista yksinkertaisesti kerkeän vähemmän.   

Cormac McCarthyn Veren ääriin, eli lännen punainen ilta (1985) on aikuisikäni veret seisauttavin lukukokemus. Romaani kertoo lainsuojattomista miehistä amerikkalaisella aavikolla. Teos on julma, järkyttävä ja hirvittävän hieno. 

Tämän vol. 1 -osan teokset ovat paljolti psykologisia, miehisiä ja ihmismielen pimeää puolta luotaavia. Sori siitä!  

Blogitekstissä mainittuja kirjoja esillä kirjaston hyllynpäässä pöydällä. Kirjat Veren ääriin, Karamazovin veljekset, Kellariloukko, Sadan vuoden yksinäisyys ja Arosusi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: